LEDVANCE VIVARES Zigbee - Indiviled panelen
Combinatie van led en daglichtregeling verlaagt de energiefactuur
Nieuwe ledpanelen maken het aangenamer werken
Wie kiest voor ledpanelen, kiest voor energiezuinige verlichting. Maar dat maakt niet elk ledpaneel tot de juiste keuze voor jouw omgeving. Je moet immers ook rekening houden met andere factoren, zoals de UGR-waarde die iets vertelt over hoeveel verblinding je kan ervaren in een verlichte ruimte. Voor Steven Meurisse, filiaalmanager bij Rexel Roeselare was de uitbreiding van de kantoren dan ook het uitgelezen moment om de bestaande ledverlichting te verbeteren. De Indiviled panelen van Ledvance zorgen nu voor een aangename werkomgeving voor iedereen.
Steven Meurisse is nu drie jaar actief als filiaalmanager bij Rexel Roeselare. Dat hij ervoor zijn sporen verdiend had als verlichtingsspecialist maakte van de bestaande ledpanelen in de burelen een doorn in zijn oog.
“In de beeldschermen zag je de ledpanelen achter jou oplichten, wat als zeer storend werd ervaren. Ik ergerde me er zelf al jaren aan”, lacht hij.
Toen de kantoorruimtes uitbreiding konden gebruiken deed hij een voorstel om meteen ook de verlichting grondig aan te pakken. Nieuwe ledpanelen moesten zorgen voor een comfortabele werkomgeving. Aanwezigheidsdetectie in combinatie met daglichtsturing zou dan weer helpen om het energieverbruik verder terug te dringen.
Totaalpakket met sturing
Nog een reden om voor Ledvance te kiezen: de one-stop-shop benadering.
“We zijn een totaalfabrikant: ledlampen, -armaturen, -drivers en -strips, maar ook het hele lichtmanagementsysteem dat erachter zit. Dat maakt de samenwerking voor ons met Rexel ook zo aangenaam. Er is heel veel kennis aanwezig om onze oplossingen alle eer aan te doen.
Een simpel ledpaneel plaatsen is heel eenvoudig, voeg je sturing toe, dan wordt het wel complexer en dan zijn partners met kennis van zaken nodig”, geeft Glenn ook mee.
Kinderspel met de app
Dat was ook in het project nodig, want door de verlichting slim te sturen, moest het energieverbruik verder naar beneden.
“Dat doen we door daglichtsturing te combineren met aanwezigheids-melders”, vertelt Steven. Hij tekende zelf het lichtplan en zorgde voor de verdeling van de panelen in verschillende groepen.
“Met de app van Ledvance wordt dat eigenlijk kinderspel. Je hoeft maar de QR-code van de drivers te scannen om elk paneel te identificeren en te koppelen met de bewegingsdetector in kwestie. Dan kan je door eenvoudig te klikken de groepen samenstellen of ook even makkelijk weer wijzigen, mocht er iets veranderen in de ruimte.”
Draadloos via Zigbee 3.0 protocol
Dat alles draadloos gestuurd is, maakt het gebruiksgemak er alleen maar groter op. “Het VIVARES systeem van Ledvance werkt daarvoor aan de hand van het Zigbee protocol, speciaal ontwikkeld voor verlichting, en met een interne controller, los van het bedrijfsnetwerk. Helemaal veilig dus”, legt Vanderhaeghen uit.
“Een echt plug-and-play systeem bovendien”, vult Meurisse aan. “We hoefden geen extra kabels te trekken om de communicatie tussen de detectoren en de ledpanelen te realiseren dankzij dat draadloze signaal. De technieken die al aanwezig waren in het plafond voldeden ruimschoots om alle panelen van energie te voorzien.
Ze werken immers op 240 V netspanning. We moesten enkel de puzzel met de plafondtegels, technieken en panelen perfect leggen, zodat als alle vijftien medewerkers aanwezig zijn, het aangenaam werken is voor iedereen.”
Geleidelijke overgangen
Missie meer dan geslaagd dus voor de 36 Indiviled ledpanelen die dankzij de sturing in de kantoorruimte efficiënt in vijf groepen werken. “Wordt er geen aanwezigheid meer gedetecteerd in één van de zones dan zullen de lichten daar eerst doven tot 10%. Enkele minuten later gaan die dan vanzelf uit. Dat maakt de overgang voor wie in een andere zone aan het werk is, niet te abrupt. Een tweede aandachtspunt bij de sturing was het werken met een lichte vertraging, zowel bij het aan- als uitschakelen. Daardoor verloopt alles heel geleidelijk, wat een rustiger gevoel geeft voor iedereen”, weet Steven nog.
Energiezuiniger werken
Hoeveel dat in naakte cijfers oplevert qua energiebesparing is helaas moeilijker te berekenen. “Omdat we hier in de winkel ook niet stilstaan”, vertelt Steven met een knipoog. Vorig jaar kwam er bijvoorbeeld een laadpaal bij. Die heeft natuurlijk een grote impact op de energiebalans.” Toch zijn beide heren ervan overtuigd dat het Rexel Roeselare wat heeft opgeleverd. “De overgang van traditionele verlichting naar led is gemiddeld goed voor 60% energiebesparing. Met de toevoeging van een daglichtregeling en aanwezigheidsdectoren kan je nog eens een sprong van 20% zetten. Alle beetjes helpen voor bedrijven om duurzamer te worden.”
Hergebruik van oude panelen
Over duurzaamheid gesproken, ook voor de ‘oude’ ledpanelen werd trouwens nog een tweede thuis gevonden. Ze hangen nu in de vergaderzaal in Roeselare, waar ze de plek innamen van klassieke verlichting.
Nog een flinke energiebesparing erbovenop dus en een mooi tweede leven voor de oude ledpanelen.