PROJECT AU BEAU JARDIN
“Het lokale aspect was prioritair bij de aankoop van zonnepanelen”
Koelcellen, diepvriezers en niet minder dan 27 koelkasten voor de dranken lagen aan de basis van een grondige analyse van het elektriciteitsverbruik in brasserie “Au Beau Jardin”. Eigenaar, Dario Dehaeze, deed daarvoor beroep op installateur Geert Boeraeve van BES (Belgian Energy Systems), die op zijn beurt Rexel en Meyer Burger inschakelde voor het leveren van de zonnepanelen.
Au Beau Jardin, gelegen in het centrum van Rekkem bij Menen, is een ideale stopplaats voor wandelaars en fietsers, dankzij de goede ligging, de heerlijke côte à l’os en het ruime terras. De keuken draait er vijf dagen op zeven op volle toeren. En dat merkte eigenaar, Dario Dehaeze, ook aan zijn elektriciteitsverbruik, dat jaarlijks maar liefst 90.000kWh bedraagt. “Vorig jaar swingden de energieprijzen letterlijk de pan uit”, begint Dario. “Gezien we met enkele grootverbruikers zitten en met enorme piekverbruiken tijdens de middag en avond, vond ik het tijd om samen met Geert Boeraeve van BES te kijken hoe we dit konden aanpakken. Ik ken Geert al jaren en er is een groot wederzijds vertrouwen. Hij weet dat ik het belangrijk vind om lokaal aan te kopen. Elk product dat hier wordt geserveerd, gaande van groenten tot vis tot vlees, wordt bij regionale handelaren aangekocht. Ik trek dat lokale aspect graag door in het volledige plaatje.”
“Sinds begin vorig jaar werk ik samen met Meyer Burger, een Duitse fabrikant van zonnepanelen”, vertelt Geert Boeraeve. “De degelijkheid van hun panelen liggen volledig in lijn met de kwaliteit van de brasserie.”
“Ik maakte een grondige berekening met een opbrengstsimulatie en we kwamen op een totaal van 111 panelen op het dak van het restaurant en een 24-tal op het privégedeelte. De installatie is Oost-West georiënteerd voor een optimaal rendement gedurende de dag. Dit maakte de investering des te interessanter.”
“Ik heb samen met Geert beslist om het project stap voor stap verder aan te pakken”, aldus Dario. “Een batterij is een mogelijke optie naar de toekomst toe, afhankelijk van hoeveel er wordt geïnjecteerd. Het project werd opgeleverd in oktober 2022. Na de zomer zal er een duidelijk beeld kunnen gevormd worden van hetgeen deze installatie al heeft opgebracht.”
SmartWire-technologie
“We onderscheiden ons dankzij de Heterojunction (HJT)-technologie”, aldus Kristof Desmet van Meyer Burger. “De HJT-cellen nemen duidelijk meer zonne-energie op dan de traditionele cellen. Daarenboven stroomt de omgezette elektrische stroom met minder weerstand door het zonnepaneel. De verbinding van de cellen door onze gepatenteerde SmartWire-technologie (SWCT™) zorgt voor nog meer efficiëntie.
De flinterdunne verbindingsdraden verminderen hierbij de schaduwwerking op de zonnecellen met tot wel 30%. De zonnepanelen nemen op deze manier meer energie op en produceren langer stroom. Dit zorgt voor een merkbaar meer vermogen per oppervlak op het dak. SWCT™ verbetert ook de stabiliteit van de cellen en zorgt ervoor dat de zonnepanelen minder gevoelig zijn voor microscheuren, één van de meest voorkomende oorzaken van energieverlies bij zonnepanelen.”