BEG Luxomat DALI-LINK


DALI-sturing helpt gemeentehuis Glabbeek energieneutraal maken

Gebruiksgemak DALI-LINK scoort bij installateur en gebruiker

In Glabbeek hebben ze sinds vorig jaar een gemeentehuis 2.0. De Melkerij, zoals het gebouw heet, kreeg een uitbreiding met 600 m² om alle stadsdiensten samen te brengen. Een symbiose van oud en nieuw gekoppeld aan de nieuwste technieken om energieneutraal te zijn.

De ledverlichting wordt daarom nog energie-efficiënter gemaakt door de combinatie met lichtsturing. De oplossing van B.E.G. vinkte alle eisen af, ook die voor een eenvoudige bekabeling in soms complexe ruimtes.

In 1987 nam Glabbeek voor het eerst zijn gemeentehuis De Melkerij in gebruik. Met de integratie van het OCMW in de gemeentediensten, werd een nieuwe fase ingeluid om alles ook fysiek samen te brengen op één locatie.

Na een grondige renovatie en uitbreiding telt De Melkerij nu 1888 m² en biedt ze naast de gemeentediensten en het OCMW ook nog onderdak aan de gemeentelijke bibliotheek, het autonoom gemeentebedrijf en de wijkpolitie. De bedoeling is om zo de burger te laten genieten van een optimalere dienstverlening en tegelijk de gemeentelijke energiefactuur terug te dringen.

De Melkerij 2.0 is immers volledig energieneutraal.

Een ambitie waarin Glabbeek slaagde door doordacht gebruik te maken van isolatie, nieuwe technieken voor verwarming en ventilatie, zonnepanelen en uiteraard ook energiezuinige ledverlichting.

Installateur Freddy Berings die instond voor de verlichtingstechnieken ging op zoek naar een DALI-aangestuurde verlichting. Het systeem moest makkelijk zijn in gebruik maar ook in installatie. Want in het ‘oude gedeelte’ was de integratie van nieuwe technieken minder evident.

Zo toont de refter in de nok van het gebouw het oude gebinte. Daar waren geen plafond, drukknoppen of detectoren mogelijk en moest een oplossing in de wand uitgewerkt worden.

Door zijn jarenlange ervaring met de oplossingen van B.E.G. wist Berings dat het DALI-LINK systeem hier perfect op zijn plaats zou zijn. Een merk dat zich niet alleen met de hoge kwaliteit van zijn producten onderscheidt – de bewegings- en aanwezigheidsdetectoren zijn een referentie in de markt – maar ook met service.

Al in de offertefase gaan de experten van B.E.G. mee aan tafel zitten met de installateur om op basis van de plannen de perfecte oplossing voor elke ruimte uit te werken. Altijd met de gewenste performantie, maar ook niet duurder dan nodig.

En met de service van Rexel er nog eens achter, is altijd een goede voorraad verzekerd.

Het DALI-LINK systeem scoort met zijn gebruiksgemak. Wie als eerste binnenwandelt duwt op de drukknop om het licht aan te schakelen. Dan is het aan de aanwezigheidsmelders, een zestigtal in totaal, die binnen en buiten het gebouw geplaatst zijn. Merken ze na een kwartier geen beweging, dan schakelen ze vanzelf uit. Komt er meer licht binnen – de grens is vastgelegd op 500 lux – dan dimmen ze vanzelf. Elke ruimte wordt afzonderlijk aangestuurd. Wil iemand toch wat meer of minder licht, bijvoorbeeld om een presentatie te geven, dan kan dat met dezelfde drukknop eenvoudig bijgesteld worden.

Ook voor de installateur was het eenvoudig werken. Meer dan een vijfaderige kabel had Berings niet nodig om de verschillende ruimtes te lussen. Dat zorgde voor een mooie besparing in tijd en kosten. De aansturing van lampen, detectoren en drukknoppen wordt vervolgens bepaald en geconfigureerd in de heel intuïtieve DALI-LINK app van B.E.G.

Betrokken bij dit project:

  • Installateur: Freddy Berings
  • BEG Luxomat: Werner Michiels

Deel dit artikel