SAMEN DE SLIMME STEDEN VAN MORGEN BOUWEN
Synergie vinden tussen gebouwen en gebruikers

De maatschappij is in ijltempo aan het elektrificeren. Goed nieuws dus voor elektriciens, zij hebben gekozen voor een job met toekomst. Maar de diensten die ze leveren zijn ook volop in verandering. Willen we de strijd tegen de klimaatopwarming winnen, dan zullen we een slimme maatschappij moeten uitbouwen. Een waar alles gedigitaliseerd en geconnecteerd is. Maar hoe beginnen we daaraan? Het antwoord is eenvoudig: één slim gebouw per keer. ABB schetst de weg.
Steden worden steeds groter. We hebben hier misschien geen mega metropolissen zoals Singapore, Tokio en Hongkong die zijn. Maar de trend van verstedelijking valt ook hier niet te ontkennen. Dat wil ook zeggen dat we op een nieuwe manier naar onze steden moeten gaan kijken. Vandaag slibt het verkeer dicht, zien we CO2-hotspots, komen we betaalbare woongelegenheid te kort …
Aan uitdagingen geen gebrek. Maar ook de technologie om soelaas te brengen bestaat vandaag al. Data. Binnenin een stad worden er al bergen van gecapteerd. Via de camera’s van verkeerslichten, via sensoren die de luchtkwaliteit meten, maar ook in gebouwen zelf is er een schat van informatie beschikbaar. Op voorwaarde dat we erin slagen om al die datasilo’s te doorbreken en alles te connecteren. Daar ligt voor ABB het fundament van een slimme stad.
We kunnen immers heel wat leren uit al die data om slimmer en flexibeler om te springen met elektriciteit, verwarming, water en andere grondstoffen. Systemen moeten met elkaar communiceren om synergie te vinden. Zo kan de restwarmte van een industrieel proces een hele wijk van duurzame warmte voorzien. Of kunnen de zonnepanelen van mijn buurman die overdag uit werken gaat, mijn laptop voeden, terwijl hij in het weekend zijn planten water geeft met de neerslag die opgevangen is van mijn dak.
Slimme steden kunnen dus klein beginnen. Met multifunctionele woon/werktorens bijvoorbeeld, maar evengoed met domotica bij particulieren thuis. Of als daar het budget voor ontbreekt, met het al klaarleggen van de juiste kabels, zodat de bewoners mee kunnen evolueren op het ritme van digitalisering. Zodat als er zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen komen, die eenvoudig kunnen communiceren, zonder dat de vloer weer open moet. ABB beschikt over alle technologie die nodig is om de stap van big data naar smart data te zetten, binnen elk budget. Van energiemeters tot verdeelborden, van HVAC-oplossingen tot sturingen en UPS noodstroomvoorziening. Een volledig pakket aan componenten van middenspanning tot aan het net, allemaal digitally enabled, cyberveilig en ondersteund door technische specialisten in binnen- en buitenland.


Want slimme steden beginnen bovenal met slim samenwerken. ABB kiest daarom voor duurzame partnerschappen, met Rexel bijvoorbeeld, om samen klanten slimmer te maken. Benieuwd om te weten wat er kan? Het Green Energy Park in Zellik is een proeftuin voor de ontwikkeling van innovatieve gebouwtechnieken, nieuwe communicatie- en IT-technologieën en digitale ontwikkelingen. Maar overal in België is ABB samen met zijn partners en met Rexel slimme gebouwen aan het maken. De volgende stap? Ze onderling connecteren.