Waterzuiveringsinstallatie in Kenia

De keuze voor een slim verdeelbord

Zo’n 5 jaar geleden kwamen de slimme laagspanningsverdeelkasten op de Belgische markt. Sinsdien hebben de Prisma Centers van Rexel tal van verschillende projecten tot een goed einde gebracht, soms zelfs over de landsgrenzen heen. Het Brusselse team leverde zo onlangs een slimme verdeelkast voor een nieuw waterzuiveringsstation in Kenia. Christophe Laenens, Energie Distribution specialist, vertelt ons er meer over.

Een geconnecteerd verdeelbord maakt het mogelijk om het energiebeheer van de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie te optimaliseren.

Wat was uw rol in het project? Mijn functie in het Prisma Center is het bestuderen, het ontwerpen en het ontwikkelen van elektrische verdeelkasten. Klanten kloppen meestal bij ons aan met een eendraad- of implementeerschema en wij bezorgen hen een voorstel voor een verdeelbord volgens hun behoeften en de toepassing. We zijn op dezelfde manier tewerk gegaan voor het waterzuiveringsstation in Kenia, in samenwerking met ASPAC, een Belgische firma die al 15 jaar zorgt voor drinkbaar water in Afrika, en bordenbouwer BBSO. De studie in Afrika werd uitgevoerd met de hulp van het Prisma Center in België. Op vraag van de klant gebeurden de montage en de bekabeling van het bord in België. Het verdeelbord werd daarna per boot verstuurd via de haven van Antwerpen.

Trekken jullie met de projecten van de Prisma Centra regelmatig de grens over? Nee, het gebeurt niet zo vaak dat we met een ander continent werken. Ik denk dat ik in die 20 jaar bij Rexel nog maar aan vier andere buitenlandse projecten heb meegewerkt. Het maakt het natuurlijk moeilijker om alles op te volgen. Voor dit project waren we beperkt tot videoconferenties en plaatsbezoeken van de Keniaanse technisch manager. ASPAC heeft verschillende projecten lopen in de streek, dus oorspronkelijk hadden we voorzien om dit jaar naar Kameroen te trekken, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Die afstand maakt wel dat het project extra veel voldoening geeft. Het gebeurt niet alle dagen dat je meewerkt aan de bouw van een waterzuiveringsstation in een regio waar de bewoners niet over hetzelfde comfort beschikken als wij in Europa. En dat dankzij een mooi partnership tussen onze drie firma’s.

Generatoren en een fotovoltaïsche installatie compenseren de talrijke stroomonderbrekingen in Kenia.

Ging het project gepaard met specifieke uitdagingen? Ik denk dat het een tamelijk klassiek project was, met het verschil dat er in Kenia meer stroomonderbrekingen zijn dan in België. We moesten dus veel werk steken in energiebeheer. We hebben ervoor gekozen om stroomaggregaten en zonnepanelen aan te sluiten op de verdeelkast, om op elk moment stroom te kunnen garanderen. Daar kwam heel wat technisch denkwerk aan te pas.

Waarom een geconnecteerd verdeelbord? We merken nu al zo’n 2 à 3 jaar een stijgende vraag naar digitale verdeelborden. In dit geval kan je met een geconnecteerd bord het dagelijks beheer van het station vereenvoudigen. De klant heeft wel technici ter plaatse, maar het hoofdkantoor ligt op honderden kilometers van het waterzuiveringsstation. Met een slimme verdeelkast kan je alles op afstand raadplegen: het verbruik, de staat van de zekeringen en mogelijke storingen. De klant kan die elementen dus voortdurend in de gaten houden. En dat maakt onderhoud in geval van problemen een stuk makkelijker.

‘Met een slimme verdeelkast kan je alles op afstand raadplegen: het verbruik, de staat van de zekeringen en mogelijke storingen.’
Christophe Laenens, Energie Distribution specialist

Gaan slimme verdeelkasten de norm worden? Ik denk het wel, over een paar jaar. Maar momenteel behoren ze nog niet tot het standaardaanbod. Geconnecteerd betekent dat we de simpele energiedistributie inruilen voor een computernetwerk. Geconnecteerde borden zijn geen ‘plug-and-play’ toepassingen, in tegenstelling tot een gewone verdeelkast. Na montage moeten ze nog geprogrammeerd worden. Bij Rexel kunnen we natuurlijk onze klanten bijstaan op dat vlak, maar misschien schrikt dat sommige klanten af.

Wat zijn de belangrijkste toepassingen van geconnecteerde verdeelkasten? Op dit moment vind je ze vooral in de zware industrie, zoals de metallurgie of de farmaceutische industrie, waar de follow-up van de productielijnen van cruciaal belang is. Maar slimme verdeelkasten zijn niet beperkt tot die sectoren. Ik heb onlangs nog een project begeleid voor het beheer van de garages in een mede-eigendom. Nu er steeds meer elektrische wagens zijn, wou de syndicus weten hoeveel stroom elk van de 144 parkeerplaatsen verbruikt. Daarom installeerden we een slim verdeelbord, dat het jaarlijks, maandelijks en dagelijks verbruik van elke garage in kaart brengt. Geconnecteerde laagspanningsborden hebben dus zeer ruime toepassingen. Alles hangt af van de wensen van de klanten en van de parameters die hij belangrijk vindt. De nieuwe kasten hebben wel één ding gemeen: ze verbeteren de operationele efficiëntie en optimaliseren de energiekosten.

Deel dit artikel